20.000 groentes naar de Voedselbank dankzij samenwerking Vierdaagsefeesten en Gelukkige Groentes

Elk jaar biedt Stichting Vierdaagsefeesten een podium aan een goed doel. Dit jaar wordt Gelukkige Groentes in de schijnwerpers gezet: stadslandbouwers met twee ecologische groentenpluktuinen rondom Nijmegen. Beide stichtingen delen ambities voor lokale voedselproductie, CO2-reductie, verminderen van plastic afval en voedselverspilling. Samen werken ze aan twee projecten: extra groentes leveren aan de Voedselbank, en moestuin-educatie.

Groentendonaties aan de Voedselbank

Op verzoek van Vierdaagsefeesten en mogelijk gemaakt door de Vrienden van Vierdaagsefeesten, teelt Gelukkige Groentes dit jaar extra groentes voor de Voedselbank. Joris Bouwmeister, directeur-bestuurder Vierdaagsefeesten: “De Voedselbank is namelijk jaarrond geopend, behalve tijdens de Vierdaagsefeesten, en dat trekken wij ons aan, vandaar dat wij een percentage van de opbrengst van ons Vriendenprogramma hiervoor inzetten. We hebben hier vast een voorschot op genomen, de verkoop van Vriendenbandjes is pas vorige week gestart. We geven de komende jaren extra aandacht aan duurzaam en lokaal eten tijdens de Vierdaagsefeesten, omdat dit een van de knoppen is op weg naar klimaatneutrale Vierdaagsefeesten. Deze doelstellingen komen in dit project mooi samen.” Jorian Damen van Gelukkige Groentes legt uit:” We hebben begin dit jaar maar liefst 500 vierkante meter tuin aangelegd met specifiek teelt voor de Nijmeegse Voedselbank, en benutten deze grond zo efficiënt mogelijk, zodat er veel langere tijd verse groentes naar de Voedselbank kunnen. Naar verwachting gaan er ongeveer 20.000 eenheden naar de voedselbank, ofwel 2000 kilo.” De donaties zijn al gestort, er zijn afgelopen maand al onder meer bindsla, spinazie en radijzen afgeleverd. De komende tijd worden onder meer rode bieten, wortelen, prei, pompoenen en courgettes geleverd. De groentes zijn lokaal geteeld zonder gebruik van pesticiden en kunstmest.

Sasja Kamil van de Voedselbank: “We zijn enorm blij met deze donaties, want we missen in ons aanbod juist vaak verse groenten, we krijgen meestal lang houdbare producten gedoneerd, dus dit is een zeer welkome aanvulling, zodat wij ervoor kunnen zorgen dat mensen die dat niet kunnen betalen, toch gevarieerd en gezond kunnen eten. We zitten überhaupt soms met de handen in het haar om de kratten gevuld te krijgen, omdat we enorm gegroeid zijn het afgelopen jaar: vorig jaar september leverden we nog 750 kratten, dat is inmiddels gestegen naar boven de 900 en dat blijft waarschijnlijk nog even zo.” De Voedselbank Nijmegen heeft 7 uitgiftepunten verspreid over verschillende wijken in Nijmegen, en daarnaast een in Zetten en in Elst. Het is een complete vrijwilligersorganisatie. Open zijn tijdens De 4Daagse en Vierdaagsefeesten is niet mogelijk zowel vanwege een gebrek aan vrijwilligers als de logistieke bereikbaarheid in de stad. Kamil: “We streven er wel altijd naar om de week ervoor wat extra mee te kunnen geven. Dat gaat nu dit jaar dus zeker lukken!”

Wil je dit project ondersteunen?

Word dan Vriend van Vierdaagsefeesten door voor € 36 een Vriendenbandje te kopen, via www.vierdaagsefeesten.nl/vrienden/. Hiermee steun je de ambities van Vierdaagsefeesten op het gebied van duurzaamheid en inclusie, waaronder dit project. Met je bandje heb je de hele week gratis toegang tot de toiletten, 10% korting op de merchandise en dagelijks een leuk extra programma. Vorig jaar brachten de Vrienden en de Ambassadors van Vierdaagsefeesten € 5500,- bijeen voor Stichting Vincentius, gericht op armoedebestrijding en persoonlijke hulpverlening.

Moestuineducatie

Gelukkige Groentes verzorgt workshops & excursies over lokale seizoensgroentes op scholen en op hun pluktuinen. Daarnaast zetten ze schoolmoestuinen op en verzorgen ze moestuinlessen. Zo leren kinderen waar hun eten vandaan komt. Tijdens de Vierdaagsefeesten vind je de stand van Gelukkige Groentes op zondag, dinsdag en donderdag in de Burchtstraat. Je kunt er gratis meedoen aan een workshop moestuinieren, voor iedereen van 5 jaar en ouder. Tomaten, courgettes en spinazie eten uit eigen tuin? In een half uur weet je hoe je een moestuin(bak) opzet met een gezonde bodem en welke groentes je gemakkelijk kan telen. De workshop zijn: zondag en donderdag om 14.00 en 16.00 uur, dinsdag om 13.00 en 15.00 uur.

Op dinsdag heb je met je Vriendenbandje of Festivalbandje gratis toegang tot De Bastei, waar de expositie ‘Buurtsuper’ te zien is. Je ontdekt er hoe men in Nijmegen door de jaren heen voedsel heeft verzameld en gekweekt, en maakt er kennis met duurzame en lokale voedselinitiatieven van nu, waaronder Gelukkige Groentes. Om 16.00 uur vindt er een presentatie plaats van Gelukkige Groentes waarin Jorian laat zien dat lekker eten, meer natuurbewustzijn en een klimaatbestendige stad hand in hand kunnen gaan.

Reserveren kan via deze website.

Dit vind je misschien ook leuk…